Wat is een Anchor Tekst?

Wat is een Anchor Tekst?

Een anchor tekst (ook wel ankertekst of anchortext genoemd) is de tekst die zichtbaar is wanneer er een backlink naar een andere pagina wordt gemaakt. Zo is de tekst 'linkbuilding' in deze zin een anchor tekst voor de link naar het artikel over  linkbuilding. Om een anchor tekst te maken, selecteer je simpelweg de desbetreffende tekst en plaats je de backlink erachter. Zo ziet de gebruiker de anchor tekst, maar zit de backlink waarnaar verwezen wordt erin verwerkt.

De reden dat er gebruik wordt gemaakt van anchor teksten is tweeledig. Allereerst is het voor het uiterlijk en leesbaarheid van het artikel beter als de backlinks in de tekst passen en dus niet bestaan uit een hele lange URL. Daarnaast, en dit is de belangrijkste reden, is het ook duidelijk voor zoekmachines zoals Google waar de backlink naar verwijst. Zoals eerder in dit artikel werd gesproken over het voorbeeld van de anchor tekst 'linkbuilding', geeft die tekst daarmee aan dat de pagina waar de backlink naar verwijst daar over gaat. Om de zoekmachine een hint te geven waar de gelinkte pagina over gaat, is een passende anchor tekst dus essentieel. Dit heeft namelijk een grote invloed op de positie van je website binnen de organische zoekresultaten en draagt dus bij aan activiteiten die je onderneemt met betrekking tot SEO.

Een anchor tekst is bij voorkeur kort en relevant, vaak niet meer dan twee of drie woorden. Vaak is dit een woord waar je graag een hogere positie op wilt verkrijgen binnen de zoekresultaten. Dit is voor anchor teksten van interne links makkelijk te regelen, omdat je die zelf bepaalt. Daarentegen kan je de anchor teksten die bij externe backlinks horen niet zelf aanpassen. Zorg dus goed dat bij het uitbouwen van je linkprofiel je ervoor zorgt dat degene die een stuk schrijft over jouw website de juiste anchor teksten gebruikt. Dan dragen ook deze backlinks bij aan een hogere positie op het door jou gekozen zoekwoord!
Reactie plaatsen