Social Media

Wat is social media?

 

Social media, een verzamelnaam voor alle online platformen waar de gebruiker verantwoordelijk is voor de inhoud. Een verschuiving die ervoor gezorgd heeft dat het bereik van de consument groter is geworden. De komst van social media heeft onze maatschappij sneller gemaakt, alles is altijd direct beschikbaar en iedereen is altijd online. Kenmerkend voor sociale platformen zijn hun interactiviteit, transparantie en de mogelijkheid tot dialoog, en het zijn deze kenmerken die social media zo belangrijk maken voor bedrijven!

 

De mogelijkheid tot dialoog met de doelgroep, heeft als gevolg dat bedrijven hun doelgroep direct kunnen bereiken, maar ook dat de gebruiker een platform heeft om te oordelen over jouw organisatie. RW Online helpt jou bij het voeren van een juiste social media strategie. Een die past bij jouw doelgroep en jouw missie en visie.

Hoe werkt social media?


Sociale media zijn online platformen die de gebruiker in staat stellen zelf content te creëren, zoals: Facebook, YouTube, Instagram en LinkedIn. Deze platformen hebben als gevolg dat de rol van zender en ontvanger veranderd ten opzichte van traditionele media. De platformen fungeren als een interactieve omgeving, waar iedereen in staat wordt gesteld om zijn of haar netwerk als een hefboom te gebruiken en dit geeft de consument steeds meer invloed op het bereik van jouw organisatie.

Hoe dit precies werkt kun je het best vergelijken met het sneeuwbaleffect. Zodra jij als organisatie een boodschap online hebt gezet is dit zichtbaar voor jouw doelgroep, ook wel netwerk. Vervolgens bepaalt deze doelgroep wat de waarde is van jouw bericht. Dit doen zij door een bepaalde actie of juist geen actie te ondernemen na het zien van jouw boodschap. Onderneemt jouw doelgroep actie door op het bericht te reageren of door deze te delen? Dan wordt jouw mededeling ook zichtbaar binnen hun netwerk. Reageert vervolgens iemand uit dit netwerk op jouw boodschap, wordt de boodschap nogmaals verder verspreid. Zo vergroot de doelgroep het bereik van jouw organisatie.

Het optimaal inzetten van social media en social advertising kan dit sneeuwbaleffect soepeler laten verlopen. RW Online kan jou helpen bij het voeren van een sterk sociaal beleid, om dit te bereiken werken wij met de volgende onderdelen van social media:

Social Advertising


Social advertising laat een organisatie op sociale platformen als: Facebook, Instagram en LinkedIn advertenties plaatsen. Adverteren op sociale media biedt veel voordelen. Zo kun je bijvoorbeeld heel specifiek jouw doelgroep bepalen en zijn de resultaten makkelijk meetbaar. Daarnaast zijn sociale media snel, een advertentiecampagne kan dus gedurende zijn looptijd nog worden geoptimaliseerd.


Het zenden van sterke, doelgerichte advertenties begint bij het opzetten van een duidelijke strategie. Deze strategie zal functioneren als de leidraad voor de hele campagne. Binnen de strategie leggen wij de volgende onderdelen van de campagne vast:

1. Budget

Het vaststellen van een budget maakt het mogelijk een plafond in te stellen aan de uitgaven gedurende de campagne.

 

2. Doelstelling


Bij het vaststellen van een strategie is het van belang te achterhalen wat de doelstelling van de campagne is. Wat willen we bereiken? Dit bepaalt ook het conversiedoel van de campagne. Elk platform heeft zijn eigen conversie doel, maar grofweg zijn deze in te delen in:

Reach/engagement
Als een campagne het conversiedoel engagement meekrijgt ligt de focus op het verkrijgen van meer interactie op het social media kanaal. Hiermee zal het bereik van de organisatie op social media vergroot worden.

 

Traffic
Het conversiedoel traffic is gericht op het genereren van traffic naar de website. Dit campagnedoel kan worden gebruikt om meer verkeer naar producten, blogs of websites te sturen.

Promotion/lead
Hier richten we ons op het verkrijgen van inschrijvingen of het aanbieden van een speciale promotie via social advertising. Hierbij is het doel e-mailadressen te verzamelen of kortingscodes uit te geven via de social advertenties.

3. Doelgroep
Bij het bepalen van de doelgroep kunnen we bij social advertising gebruik maken van persoonsgegevens. Dit maakt het mogelijk om heel specifiek te focussen op interesses, leeftijd of bijvoorbeeld locatie. Zo kunnen we ervoor zorgen dat de campagne echt de doelgroep bereikt en we geen ruis in de ontvangers hebben!

Na het vaststellen van de strategie van de campagne kan er gewerkt worden aan de campagnestructuur. De campagnestructuur bouwen wij op uit drie lagen, de campagne, advertentiesets, en de losse advertenties. Hierbij wordt aan elke advertentieset de juiste doelgroep, conversiedoel en advertentievorm gekoppeld. Zodra de campagne van start is blijven wij de campagne monitoren en bijsturen. Zo kunnen wij uiteindelijk het beste resultaat aan jouw rapporteren.

Wil jij meer weten over effectieve social advertising? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvend voorstel.

Social strategie

Social media maakt de doelgroep bereikbaar en zorgt dat er ruimte komt voor een dialoog. Daarnaast biedt social media de consument een platform. Hiermee ontstaan veel kansen voor organisaties om hun doelgroep te bereiken en te motiveren. Wil je hier optimaal gebruik van maken, is het wel van belang dat jouw organisatie voorzien is van een gedegen social media strategie. Social media is snel, en het motiveren van de doelgroep moet in een split second gebeuren. Bij RW Online helpen wij jou bij het optimaliseren van jouw social media strategie. Zo zorgen wij ervoor dat jouw betaalde en onbetaalde bijdragen op social media optimaal presteren.

Het optimaliseren van jouw social strategie begint bij een goede strategie, met een sterke propositie uit. Eerst stellen we het budget, de doelgroep en de doelstellingen vast. Dit zal de rode draad in de social strategie worden. Aan de hand van deze kenmerken tekenen wij vervolgens een customer journey uit. Deze bevat belangrijke touchpoints met de doelgroep. Deze touchpoints maken het mogelijk een strategie uit te denken waarin de juiste boodschap, bij de juiste sub-doelgroep wordt afgeleverd. Zo communiceer jij als organisatie altijd optimaal, en weet je zeker dat jouw boodschap altijd de juiste persoon bereikt!

 

Wil je meer weten over een optimale social strategie? Neem contact met ons op voor een vrijblijvend voorstel.